Het groene rolmodel van…

Mareike Brühl

Mareike Brühl is project engineer bij PitPoint. De vraag wie haar groene rolmodel is, levert wat moeilijkheden op: “Ik vind het heel lastig om te kiezen.. Er zijn zoveel mooie voorbeelden van personen die zich inzetten voor een duurzamere maatschappij.” Uiteindelijk valt de keuze op Al Gore en Babette Porcelijn: twee verschillende types die op geheel eigen wijze bijdragen aan een groenere planeet.

Waarom is de keuze op deze personen gevallen?
“Ik leerde Al Gore kennen door zijn film An Inconvenient Truth en later de sequel Truth To Power. In deze films is hij altijd op zoek naar de verbinding tussen de behoeftes en wensen van verschillende partijen en vertoont daarbij een sterk staaltje leiderschap. Hij gaat het gesprek aan: welke belangen hebben verschillende partijen bij het oplossen van het klimaatprobleem en hoe kunnen wij elkaar daarin tegemoetkomen? We moeten uiteindelijk gezamenlijk een manier vinden om de klimaatdoelen op een sociaal en economisch verantwoorde manier te behalen.”

“Ook wil ik Babette Porcelijn hier noemen. In haar boek De verborgen impact laat zij aan de hand van verschillende afwegingen zien dat de keuze voor ‘groen’ niet altijd gemakkelijk is. Want wat is nou duurzaam? Betekent dat minder CO2 in de lucht of gaat het om de hoeveelheid water die je verbruikt? En wat is beter: lokaal geteelde tomaten uit een kas of tomaten uit een veld in Spanje? Zij presenteert deze informatie op een toegankelijke manier, wat hopelijk zorgt voor meer bewustwording onder haar lezers.”


Welke invloed hebben hun ideeën op jouw werk en leven?
“In mijn werk heb ik veel contact met externe partijen. Wat ik door Al Gore besef, is dat ik altijd de belangen van de ander moet erkennen. Als ik bijvoorbeeld met een bezorgdienst werk, moet ik oog hebben voor hun doel. Natuurlijk willen ze groen en duurzaam ondernemen, maar hun doel is om de goederen op tijd te bezorgen. Het is belangrijk hier gezamenlijk een groene weg in te vinden.”


“Porcelijn benoemt in haar boek een top-10 met gedragingen die de grootste impact hebben op de aarde. Toen ben ik even gaan kijken: hoe scoor ik zelf op die topics? Uiteraard staat vliegen ertussen. Ik schrok even, want ik hou erg van reizen. Ook dat is weer een stukje bewustwording. Verder geloof ik dat je mensen kunt inspireren door je eigen gedrag. Ik eet bijvoorbeeld geen vlees en fiets zoveel mogelijk in plaats van dat ik de auto pak. Zodra mensen ernaar vragen, kun je ze over de onderliggende redenen vertellen.”


Hoe sluiten deze personen aan bij de idealen en het werk van PitPoint?
“Ik denk dat PitPoint een pragmatische oplossing biedt voor het verkleinen van onze gezamenlijke voetafdruk. Het verminderen of geheel vermijden van emissies in transport is namelijk een van de dingen die wij moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan. Het balanceren van alle belangen – zoals Al Gore dit doet - is hierin erg belangrijk. Vandaar onze missie om schone brandstoffen beschikbaar en ook betaalbaar te maken.”


“Voor zowel Porcelijn als PitPoint is bewustwording een belangrijk thema. Wij willen mensen op toegankelijke wijze informeren over duurzame mobiliteit om hun bewustwording op dit gebied te vergroten en daarmee de eerste stap richting gedragsverandering te zetten.”

Deel dit artikel