Kraken wij slim laden-code?

Focus op slim laden leidt tot efficiënt en duurzaam gebruik van -laadnetwerk dat Total realiseert in het MRA-E gebied

Het slim en efficiënt inzetten van het laadnetwerk, dat is een van de focuspunten van Total voor komend jaar. Om zo duurzaam mogelijk slim te laden, liefst in de dalmomenten van de netbelasting, heb je input nodig van alle betrokken partijen. Total neemt als Charge Point Operator (CPO) de regie en brengt alle partijen bij elkaar. Op die manier leidt de juiste data tot slimme laadsessies. “Wij zijn onderdeel van de oplossing.”

Total heeft, onder de merknaam PitPoint, inmiddels een significant laadpaalnetwerk staan. In totaal kunnen elektrisch rijders terecht bij zo’n 4.500 publieke punten van en de komende jaren groeit dat aantal met twintigduizend laadpunten. De volgende stap is dan ook om dit netwerk zo efficiënt en zo slim mogelijk in te zetten.


Slim laden is gestoeld op drie pijlers: zo groen mogelijke stroom, zo goedkoop mogelijk, zonder het energienetwerk te overbelasten. Dat betekent in de praktijk dat er vooral flexibel geladen wordt: een auto hoeft niet altijd meteen op te laden zodra deze aan de laadpaal wordt gekoppeld. Liefst wordt er gewacht tot het moment dat er groene stroom, van wind- of zonne-energie, beschikbaar is, wanneer er geen piek in het gebruik van het energienet zit en de stroom zo goedkoop mogelijk is.


Niels Nobel is bij Total verantwoordelijk voor de product- en serviceontwikkeling binnen het EV-team en vanuit die functie betrokken bij de uitrol van slim laden. “De vraag die vaak meteen gesteld wordt, is of een auto dan wel opgeladen is als de berijder weer op weg wil. Het antwoord is ‘ja’. Het uitgangspunt is dat de gebruiker geen hinder ondervindt van slim laden.” Om de juiste code te kraken, bouwt Total aan slimme software. “Daarvoor moeten de juiste signalen in het managementsysteem van de laadpalen komen. Denk daarbij aan de beschikbaarheid van groene stroom, de drukte op het net, maar ook het laadgedrag van de elektrisch rijder. Daarvoor hebben we dus input nodig van alle betrokken partijen.” Total neemt in dit proces de regie op zich en knoopt alle partijen aan elkaar als Charge Point Operator (CPO).


Voor slim laden is dus een georganiseerde samenwerking nodig tussen de energieleverancier, de programmaverantwoordelijke partij, ook wel PV Partij genoemd, de netbeheerder, het managementsysteem van de laadpalen en de berijder. Voorop staat dat die berijder zo min mogelijk belast moet worden. “Eigenlijk moet de berijder niet eens weten dat wij op de achtergrond slim laden regelen. Die plugt de laadkabel aan de auto en het slim laadsysteem zorgt ervoor dat de accu vol is wanneer de klant weer weg rijdt”, aldus Nobel.


Hoe het er dan precies in de praktijk uit gaat zien, daar wordt op dit moment hard aan gewerkt. “Er moet natuurlijk een mogelijkheid zijn om wél meteen te laden na het inpluggen. We gaan software leren wat het gemiddelde laadgebruik van een bepaalde laadpaal is. Van tevoren moeten we kunnen voorspellen wanneer iemand weer van plan is te vertrekken met de elektrische auto. Het uitgestelde laden wordt bij slim laden de uitgangspositie. We moeten nu een gemiddelde laadsessie onderscheiden van een specifieke situatie, waarbij dus wél direct geladen wordt. Voor die specifieke situatie kan het zijn dat we wel om input vragen via de app. Dat idee moet nog worden uitgekristalliseerd.”


Het enige wat Total verwacht van de berijders is dat ze bereid zijn flexibel te laden: dat ze dus accepteren dat hun auto niet altijd direct wordt geladen bij het inpluggen. Het energienet raakt steeds meer overbelast. Niet alleen door de opkomst van elektrische voertuigen, maar ook warmtepompen en huishoudens die van het gas af gaan vragen steeds meer van het net. Vooral ’s ochtends bij het opstaan en ’s avonds bij het thuiskomen, zit er een flinke piek in de netbelasting. Nobel: “Dat is ook het moment dat veel EV-rijders hun auto aan de laadpaal hangen tot de volgende ochtend. Dan kan uitstekend gewacht worden met laden tot een later moment, wanneer de piek in de belasting van het energienet weer is afgevlakt. Dat is niet alleen goed voor het net, ook voor het milieu en uiteindelijk ook de portemonnee.”


Op basis van input van alle data van de betrokken partners kan een slim algoritme worden samengesteld. “Dat doen we niet één keer, het algoritme blijft bijleren. Hoe meer laadsessies en laadpalen we meten, hoe nauwkeuriger een gemiddelde immers wordt. Met machine learning kunnen we de slim laden-code kraken. Op die manier hoeft het net ook niet onnodig te worden verzwaard, enkel voor die piekmomenten”, stelt Nobel. “De burgemeester van Zandvoort verwoordde het onlangs heel mooi: ‘We leggen ook geen achtbaans-snelweg aan naar het strand voor die paar dagen mooi zomerweer.’ Zo gaan we ook geen dikke kabels in de grond leggen voor die piekuren, terwijl er de rest van de dag meer dan voldoende capaciteit beschikbaar is. Hiermee besparen we bovendien een hoop maatschappelijke kosten.”


Slim laden gaat niet alleen over het ontlasten van de piek in het energienet. We willen ook zo duurzaam mogelijk laden. “We hebben helaas geen invloed op de zon en de wind, maar proberen wel zoveel mogelijk stroom te gebruiken wanneer het waait en/of de zon schijnt. De mogelijkheden zijn dus wat beperkter, maar als we tien of twintig procent meer kunnen laden met groene stroom, blijft de negatieve impact op het milieu al beperkt. Dat is al een enorme winst”, stelt Nobel.

Deel dit artikel

image
image
image