What’s New?

Total breidt netwerk groengastankstations verder uit in 2020

Total gelooft in groengas als transitiebrandstof richting volledig schoon vervoer in 2030. Een verdere uitbreiding van het aantal Nederlandse groengastankstations geeft deze overtuiging ook in het eerste kwartaal van 2020 concreet vorm. Met maar liefst drie nieuwe groengastankstations in het eerste kwartaal van 2020 komt het totaal van Total, onder het merk PitPoint, uit op 75.

Eind januari opent Total haar eerste nieuwe groengastankstation van dit jaar, in de gemeente Capelle aan den IJssel. Een maand later is het de beurt aan provinciegenoot Schiedam, terwijl Total een paar weken later ook in Zaandam een nieuw tankpunt voor groengas opent. Drie nieuwe groengastankstations in de eerste drie maanden van 2020: Total breidt het bestaande en reeds opgebouwde netwerk van PitPoint, onderdeel van Total, flink uit zodat deze uitstootarme brandstof meer en meer Nederlandse automobilisten en truckchauffeurs weet te bereiken.


Wat maakt groengas zo goed voor het milieu?

Groengas wordt geproduceerd door plantaardig en dierlijk (rest)materiaal, oftewel biomassa, te vergisten. Dit materiaal heeft tijdens zijn groei CO2 opgenomen, wat in het vergistingsproces wordt omgezet in methaan (CH4). Tijdens het vergistingsproces ontstaat er dus gas dat we ‘biogas’ noemen. Dit biogas is nog niet zuiver: er ontstaan tijdens het vergisten namelijk meerdere gassen en stoffen. Wil biogas in het aardgasnetwerk worden toegevoegd, dan moet het nog naar ‘aardgaskwaliteit’ worden opgewerkt.


Doordat het biogas wordt opgevangen in de vergister en dus niet in de atmosfeer komt, heeft de totstandkoming ervan geen schadelijke effecten voor het klimaat en draagt het dus niet bij aan de opwarming van de aarde. Ook voor de luchtkwaliteit is rijden op groengas een goede keuze. De uitstoot van stikstof (NOx) en fijnstoffen (PM10) is aanzienlijk lager dan die van fossiele brandstoffen. Hierdoor is de gezondheidsschade tot dertig procent minder dan een diesel Euro VI-norm.


Alleen nog honderd procent hernieuwbaar groengas

Tot voor kort was ongeveer veertig procent van het door Total, onder het merk PitPoint, geleverde gas hernieuwbaar en sinds de zomer van 2019 is dit honderd procent bij de openbare tankstations. Dit is mogelijk doordat Total de garantie heeft dat deze geavanceerde biobrandstof langdurig beschikbaar zal zijn. Het gebruik van groengas vermindert de uitstoot van CO2 tot wel tachtig procent ten opzichte van diesel (bron: Brandstofrankings Natuur & Milieu).

Deel dit artikel

image
image
image