De branche

Eenvoudig groen doen

Op SBS6 is sinds kort een vernieuwend programma te zien te midden van alle woon- en lifestyle programma’s: ‘Green Make Over’. Programmamaker Gwen Jansen reist in twaalf afleveringen naar diverse woonwijken en families in heel Nederland om te laten zien dat ‘groen’ leven niet heel ingewikkeld hoeft te zijn of veel geld hoeft te kosten. Jansen en haar team van specialisten laten met eenvoudige tips over onder meer het huis, de tuin, voeding, waterverbruik en mobiliteit zien hoe je de nodige kosten kunt besparen.

Oogkleppen af

Jansen is heel openhartig over het feit dat ze een volledige ‘klimaatprutser’ is. “Mijn familie is deels Antilliaans. Wij houden vooral van lekker en veel eten en drinken. Het concept ‘duurzaam’ speelde geen rol in mijn opvoeding.” Dit kwam Jansen duur te staan toen ze werd uitgenodigd voor de barbecue van de Metaal Kathedraal, een ecologische, culturele broedplaats voor kunstenaars. “Iedereen moest wat meenemen, dus ik als goed geaarde Antilliaan kwam aanzetten met héél véél kip. Nou, ik kreeg de wind van voren! Of ik wel wist wat ik het klimaat en de dieren had aangedaan?”

Na het incasseren van deze berispende opmerkingen, werd Jansen boos op zichzelf. “Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan! Ik kom niet onder een steen vandaan, heb de universiteit afgerond en tóch heb ik mij nooit beseft wat er met de wereld aan de hand is.” Jansen besloot haar camera op te pakken om uit te vinden hoe zij kon bijdragen aan een betere wereld. Ze ging langs gemeenten en overheden om te zien wat zij doen om mede-klimaatprutsers te activeren. Hier kwam de documentaire ‘Green tales of the city’ uit voort. “Het blijkt dat er op het gebied van duurzaamheid al onwijs veel mogelijk is, maar het blijft een beetje in die ‘groene hoek’ hangen en bereikt mensen zoals ik niet.” Na het succes van de documentaire groeit het concept uit tot de TV serie de ‘Green Make Over’.


Waar te beginnen?

Dat duurzame oplossingen het grote publiek niet bereiken, komt volgens Jansen doordat de persoonlijke winsten die deze oplossingen op de korte termijn leveren, onderbelicht blijven. Ook weten mensen vaak niet waar ze moeten beginnen. “Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat 32 procent van Nederland wel groen wil leven, maar simpelweg niet weet hoe. In de Green Make Over geven wij hen concrete handvaten en laten we precies zien hoeveel zij met verschillende oplossingen kunnen besparen.”

Elke aflevering speelt zich af in een andere wijk in Nederland die tegen een specifiek probleem aanloopt. Het kan zijn dat de wijk geheel van het gas af moet of te kampen heeft met overstromingen of juist met hittestress. “Met mijn team draag ik opties aan om deze problemen te bestrijden. Daarbij willen we mensen niet vertellen dat ze dingen moeten laten, maar willen we ze juist slimme alternatieve bieden. Als je last hebt van overstromingen, is het bijvoorbeeld handig om de tegels uit de tuin te halen. Maar als je graag je tegels wilt behouden, kun je waterdoorlatende tegels overwegen. Veel mensen weten niet eens dat die bestaan!”

Over de vloer

In elke aflevering staat een ander gezin centraal, die een specifieke hulpvraag heeft voor Jansen en haar team. “Zo was er een vrouw die enorm baalde dat de groene initiatieven van haar man het huis en de tuin zo lelijk maakten.” Het bezoek aan de families begint met een scan van het huis op zoek naar warmtelekken. “Je ziet op de scan zo de hitte het raam uit vliegen of in de vloer verdwijnen. Ook hangen we slimme meters op die het stroomverbruik van apparaten meten om de bewustwording te vergroten. Als een familie zich realiseert dat ze met zijn vieren maandelijks 235 euro aan energiekosten betalen, realiseren ze zich hoe slordig ze daarmee omgaan.”

Terwijl het team van specialisten in één dag het huis en de tuin onderhanden nemen, gaat Jansen met het gezin op stap. Ze neemt hen mee in een alternatieve vorm van vervoer die niet op fossiele brandstof rijdt. “Zo heb ik een moeder die elke keer korte afstanden met de auto reed op een elektrische bakfiets gezet. Daar had ze zelf nog nooit aan gedacht. En zelf kom ik iedere aflevering aanzetten met een caravan met zonnepanelen die wordt voortgetrokken door een auto die op groengas rijdt.” Vervolgens krijgen de kandidaten ook tips over kleding en voeding. “Zo at de familie Koning veel vlees. Door hen een kookworkshop te geven, ervaren ze hoe lekker het kan zijn om alleen met groenten te koken. Ik geloof sterk in ervaringsleren. Pas als je het een keer hebt geprobeerd, kun je besluiten of je het vaker wilt doen.”

Serie met een staartje

Het is niet zo dat de gezinnen de tips alleen maar ja-knikkend in ontvangst nemen, ze moeten er ook echt mee aan de slag. “Na de show blijven de families nog enkele weken vloggen over hun vooruitgang. Zo vernemen kijkers uit de eerste hand wat wel en wat niet werkt. Enkele dagen na de TV aflevering komen we terug in de gemeente waar de opnames zijn gemaakt en kijken we gezamenlijk de aflevering terug en doen we de Green Make Over-quiz.”

Of je nu de wereld wilt redden of je portemonnee: de Green Make Over is ideaal voor kijkers die op zoek zijn naar concrete tips over duurzaam leven en wonen. Voor Jansen zelf is het programma ook één grote ontdekkingsreis. “Van elke expert leer ik wat nieuws. Wist je bijvoorbeeld dat apparaten die op standby staan wel 140 euro per jaar kosten? Standby killers zetten al deze apparaten in één keer uit. Een kleine investering, maar een flinke kostenbespaarder.”

De Green Make Over is elke zondag om 16.30 te zien op SBS 6. Het programma is mede mogelijk gemaakt door PitPoint, Eneco en TonZon.

Deel dit artikel