De branche

Duurzame mobiliteit ook echt een hightech-aangelegenheid

Bij duurzame mobiliteit komt het niet alleen aan op emissievrije brandstoffen. Wat er aan kilometers software-code wordt geschreven, heeft eveneens een fikse invloed op de uitstoot van onze voertuigen. Het antwoord op de vraag welke technologieën uiteindelijk de uitstootvrije toekomst vormen, staat voor een groot deel in syntaxen geschreven. Eric van de Leur van Eindhovens hightech-engineershuis Sioux Technologies vertelt over de toekomst en complexiteit van duurzaam vervoer.

Trucks, bussen en personenauto’s zijn inmiddels dermate ingewikkeld dat er bij iedere volgende verbetering een factor aan complexiteit bijkomt. “Om je een indruk te geven: een middenklasse Mercedes, daar zitten op dit moment al minimaal honderd miljoen regels aan code in verwerkt. En dan zijn we nog niet eens met het autonoom rijden begonnen”, zo omschrijft Eric van de Leur de huidige situatie. Als development manager bij de automotive-tak van Sioux, dat zich sterk op de mobiliteitssector focust, is hij als geen ander op de hoogte van hetgeen er ver onder de motorkappen plaatsvindt.


Maar ook wanneer het aankomt op de laadinfrastructuur is er een flinke portie specialistische softwarekennis nodig om ervoor te zorgen dat de elektriciteit vanuit de laadpaal inderdaad in de accu van het voertuig terechtkomt. Van de Leur “Hier worden steeds nieuwe laadprotocollen voor ontwikkeld, wat betekent dat we de infrastructuur steeds verder optimaliseren. Security wordt natuurlijk steeds belangrijker, maar ook de software in de laadstations zelf wordt weer door andere software gemanaged. Voertuigen laden is vandaag de dag dus veel meer dan alleen de accu’s voeden om ermee verder te kunnen rijden.” Het hoeft niet te verbazen dat dit voor bijvoorbeeld bus- en truckleveranciers steeds lastiger valt te begrijpen en te beheersen. “Daar helpen wij ze dan mee. Dit is voor ons core, maar voor hen key. Zij kunnen niet zonder, maar hoeven het ook niet helemaal zelf te doen.”


Waterstof en elektrisch rijden
Sioux is zelf vooral druk bezig met waterstof en elektrisch bus- en truckvervoer. “Maar ook de diesels die nog steeds worden gefabriceerd kunnen schoner en zuiniger, dus ook daar helpen we bij mee.” Van de Leur ziet dat er rondom waterstof veel gebeurt en gelooft ook echt in deze brandstof. Voor de langere afstanden wordt waterstof een van de meest kansrijke brandstoffen van de toekomst, althans voor bussen en trucks. “Voor korte afstanden zijn elektrische bussen echt perfect, maar voor coaches, dus bussen voor lange afstanden, is waterstof een beter alternatief. Hetzelfde geldt voor trucks. DAF is bijvoorbeeld bezig met e-trucks, bedoeld voor kort stadsverkeer, maar die komen niet verder dan zo’n 100 tot 200 kilometer voor ze weer moeten laden. Dan zul je iets met waterstof moeten gaan doen. En dat kan, want daar kun je de reeds aanwezige elektromotor voor gebruiken. Je kunt natuurlijk ook besluiten om nog meer batterijen toe te gaan voegen, maar dat wordt minder efficiënt.” De ruimte is immers beperkt en het gewicht van extra accu’s heeft natuurlijk ook zo zijn invloed op het verbruik.


Waterstof is een stuk makkelijker op te slaan voor bussen en trucks. “Installeer je een range extender generator, die waterstof omzet in elektriciteit, in een bus of truck, dan kun je met minder gewicht en energie veel verder komen.” Dus: voor korte afstanden elektrisch, voor langere afstanden is waterstof een mooi en emissievrij alternatief voor de fossiele brandstoffen van nu.


Vooruitkijken
In de ogen van Van de Leur gaan EV en waterstof hand in hand de toekomst tegemoet, maar hóé dit zich precies gaat ontwikkelen is weer afhankelijk van bepaalde, ook politieke, ontwikkelingen. “China bezit een groot deel van de grondstoffen voor elektrisch rijden. Afhankelijk van hoe de relatie met het Westen zich ontwikkelt, zul je je misschien ook op andere alternatieve brandstoffen moeten gaan richten. Water is natuurlijk op veel meer plaatsen beschikbaar.” Zoals ook zonne-energie een rol kan gaan spelen, daar waar EV en waterstofmogelijkheden niet altijd bereikbaar zijn.


Duurzame mobiliteit heeft daarnaast niet alleen betrekking op emissievrije brandstoffen, maar ook op zuiniger gebruik van de beschikbare middelen. “Bijvoorbeeld het delen van auto’s gaat de uitstoot voor een deel terugdringen.” Niet iedereen hoeft meer een auto te bezitten en de auto’s die rondrijden worden efficiënter ingezet.


Autonoom rijden
Voertuigen die zelfstandig rijden gaan eveneens een rol spelen in het vervoer van de toekomst, verwacht Van de Leur. Want ‘autonoom vervoer’ zal na verloop van tijd gaan staan voor ‘duurzaam vervoer’. “In de transportsector heb je nu bijvoorbeeld al proeven met platooning, waarbij verschillende trucks automatisch en kort achter elkaar rijden. Daarmee besparen vrachtwagens al veel op de uitstoot.” Zoals dit ook de doorstroom van het overige wegverkeer verbetert, wat ook emissiebeperkend werkt.


Kijken we nóg een aantal jaren verder vooruit, dan zal Artificial Intelligence (AI) een voorname rol gaan spelen in het efficiënter maken van vervoer. “Systemen gaan zelf leren, niet alleen om autonoom te rijden, maar ook om de energiehuishouding binnen een voertuig optimaal te managen. Dat de auto of de vrachtwagen bijvoorbeeld leert om de airco een standje lager te zetten, om zo weer een kilometer verder te kunnen rijden.” Zomaar een blik op de duurzame mobiliteit van de toekomst.

Deel dit artikel